Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty

Ježci z těsta

Ježci z těsta

Na asi 80 kousků si ježci připraví:

množství ingredience
350 g hladké mouky
100 g másla
100 g sádla (nebo 200 g tuku)
50 g cukru krupice
1 ks vejce
40 ks vlašských ořechů
50 g čokolády na vaření
přiměřeně kokosu na obalení

Vlašské ořechy ježci rozpůlí. Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracují těsto. Rozdělí je na 80 kousků, do každého zabalí půlku vlašského ořechu a vytvarují ježky, přičemž v místě očí udělají špejlí důlky.

Pečou přibližně 10-15 minut při nízké teplotě a nechají vychladnout.

V horké vodní lázni si rozpustí čokoládu. Ježky v ní do poloviny namáčí a obalují v kokosu. Polevou udělají také oči a čumáček.

Příprava jim trvá přibližně 1 hodinu.

Kulatí ježci

Ježci si připraví:

množství ingredience
5 dkg cukru
2 lžičky kakaa
7 dkg rozdrobených piškotů
5 dkg rozehřáté vody
1 lžička skořice
1 ks vejce
2 lžíce Rumu
přiměřeně citrónové kůry
přiměřeně mandlí

Ježci všechno zpracují do směsi a z té vytvarují kuličky. Mandle nakrájejí na úzké hranolky a napíchají do kuliček.

Čokoládoví ježci

Ježci si připraví:

množství ingredience
8 dkg másla
8 dkg cukru
1 lžíce mléka
1 vrchovatá lžíce kakaa
1 lžíce škrobové mouky (Solamyl)
5 dkg nasekaných ořechů

Ježci smíchají máslo, cukr, mléko a kakao. V kastrůlku na mírném ohni směs zahřívají (nevaří), pak ji odstaví a dále míchají.

Přidají škrobovou mouku, a až začne směs houstnout, přidají nasekané ořechy.

Na pergamenový papír tvoří kávovou lžičkou hrudky a nechají oschnout.

Roztomilí čokoládoví ježci

Roztomilý čokoládový ježek

 Na 8 kousků si ježci připraví:

množství ingredience
3 ks vejce
175 g cukru
3 lžíce Rumu
1 balíček vanilkového cukru
1 špetka soli
200 g polohrubé mouky
150 g měkkého másla
3 žloutky
3 lžíce kakaa
3 lžíce moučkového cukru
50 g půlených mandlí
100 g čokoládové polevy
8 ks lískových oříšků
16 ks bílých lentilek
16 ks modrých lentilek

Z bílků ježci ušlehají tuhý sníh, zašlehají do něj 100 g cukru. Utřou 3 žloutky, 75 g cukru, rum, vanilkový cukr a sůl do pěny. Střídavě přidávají sníh z bílků a prosetou mouku, těsto vařečkou opatrně obracejí.

Těsto pečou v tukem vymazané a moukou vysypané formě. Upečené těsto nechají vychladnout. Pak jej nařežou na vodorovné plátky.

Utřou máslo s moučkovým cukrem a žloutky, přidají špetku soli, kakao. Krémem potřou piškotové pláty a "ježka" sestaví.

Hotovou čokoládovou polevu nechají rozehřát ve vodní lázni. Do "ježka" zapíchají rozpůlené mandle a zalijí čokoládovou polevou.

Na ozdobu použijí lískový oříšek, 2 bílé a 2 modré lentilky, které vtlačí jako tlamičku a očička do vlhké polevy.

Příprava jim trvá asi 45 minut, pečení v el. troubě na 175 °C asi 45 minut.

Rómský recept

Z dávných časů, kdy českou krajinou kočovali cikáni s maringotkami, se dochoval způsob, jakým jedli ubohé malé ježečky, kteří za nic nemohli!

Cikáni chytli ježečka, zapíchli ho a zabalili do koule z jílové hlíny.
Rozdělali oheň a až vznikly uhlíky, kouli do nich vložili.
Pak pekli a pekli.
Nechali vystydnout a vychladlou kouli rozbili, čímž se odlámaly bodlinky a zbylo jen chutné maso w:-(.

Bramboroví ježci

Bramboroví ježci

Na 4 porce si ježci připraví:

množství ingredience
1 sáček (145 g) Bramborová kaše s mlékem Maggi
450 ml voda
80 g mouka hrubá
40 g krupice
70 g strouhaný sýr
100 g šunka
3 ks vejce
50 g vlasové nudle Maggi
přiměřeně sůl, olej

Vodu přivedeme do varu, odstavíme, osolíme a vmícháme Bramborovou kaši s mlékem Maggi. Do horké směsi vmícháme krupici a mouku (část si ponecháme na vytvarování), nastrouhaný sýr a dle chuti osolíme. Hmotu necháme částečně prochladnout, vmícháme 2 vejce a šunku pokrájenou na nudličky. Z těsta tvoříme ploché bochánky, které obalíme v rozšlehaném vejci a podrcených vlasových nudlích. Bramborové ježky smažíme po obou stranách na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
Podáváme se špenátem nebo zeleninovými saláty.

Jako obměnu můžeme ježky obalit ve vlasových nudlích.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA